top of page

Tips bij het vinden van een akoestische piano.

Een akoestische piano vinden, het is niet gemakkelijk. Het aanbod is zeer ruim en welke piano past er nu echt goed bij jou? Wij geven je alvast enkele tips die je zeker in je achterhoofd moet houden alvorens je overgaat tot aankopen van een akoestische piano.

Girl Practicing Piano

Belangrijke eigenschappen piano voor beginners 

Of u nu kiest voor een akoestische of digitale piano, het is belangrijk voor een beginnende pianist om een piano te kiezen die zoveel mogelijk hetzelfde aanvoelt als een echte akoestische.

Dit is is belangrijk om piano te leren op de juiste manier! 

 

1. AKOESTISCH OF DIGITAAL

In principe kan je zowel leren om piano te spelen op een akoestische piano als op een digitale piano, beide kunnen je snel verder helpen. Maar er wordt wel aangeraden om te starten met piano spelen op een akoestische piano, waarom? Vergelijk het even als leren autorijden in een automaat, wanneer je erna wilt gaan leren rijden met een auto met versnellingen zal dit wel lukken maar het gaat 'opnieuw' leren worden. Wanneer je direct piano leert spelen met een akoestische piano, leer je direct goed piano spelen en kan je daarna met een gerust hart spelen op een digitale piano.

2. NIEUWE PIANO OF TWEEDEHANDS PIANO

Of je nu kiest voor een nieuwe of tweedehands piano er zijn enkele zaken waarop je zeker moet letten wanneer je begint met piano spelen.

Houdt er zeker wel rekening mee met de staat van de tweedehands piano, een piano die al zeer oud is en versleten gaat jouw minder uitdagend piano leren spelen dan een nieuwe piano.

 

Afhankelijk van jouw budget is een tweedehands piano zeker een goede keuze. Wij hebben een groot aanbod aan tweedehands piano's vanaf €500, enkel kwaliteitsvolle tweedehands piano's. Daarnaast bieden wij nieuwe piano's aan voor beginners zoals een:

Yamaha B1 / B2 / B3

Of de Kawai K200 / K300 / K400
 

3. DE AANSlAG EN DE KLANK VAN DE PIANO

 

GEWOGEN TOETSEN

 

De belangrijkste eigenschap die een piano voor beginners moet hebben zijn de gewogen toetsen. Gewogen toetsen zijn toetsten met een natuurlijke weerstand en voelen in het begin zwaar en moeilijk aan, maar dit is erg belangrijk. Het is belangrijk om snel aan het gewicht van gewogen toetsen te wennen want elke akoestische piano heeft gewogen toesten.

 

Gewogen toesten zorgen ook dat je meer dynamiek in jouw pianospel kan leggen en dat het hierdoor mooier gaat klinken. Een eerste belangrijke eis bij de aankoop van een piano wanneer jij begint met pianospelen is dus een piano met gewogen toetsen. 

 

AANSLAGGEVOELIGE TOETSEN

De toetsen moeten daarnaast ook aanslaggevoelig zijn: daardoor kan je harder of zachter op de toetsen te slaan en zo een hardere of zachtere klank creëren. 

DE KLANK 

Afhankelijk van de klankkast en de zangbodem maakt de piano een helder, diepgaand of net romantische klank. Zoals de B-serie van Yamaha, deze bevat de modellen Yamaha B1 , B2 en B3 en volgen elkaar op op vlak van hoogte. Zo is de Yamaha B3 de grootste uit deze serie en heeft deze een grotere klankkast en rijker geluid dan de Yamaha B1.

4. DE EXTRA'S

 

SILENT PIANO'S

De meeste modellen hebben ook een uitvoering met silentsysteem. Dit maakt het mogelijk om stil te spelen. Zo kan je dag en nacht oefenen zonder iemand te storen! Een silent piano is een akoestische piano met een ingebouwd systeem wat stil spelen, opnemen, tracks afspelen,... mogelijk maakt. Het heeft de voordelen van een akoestische piano met de technologische snufjes van een digitale piano.

bottom of page